"Стремежът към качество не е действие. То е начин на живот"


Аристотел


Събитията на Radiology Together за 2017 г.

дата : 02.01.2018


За втора поредна година през 2017 г. се организираха три срещи на Radiology Together – асоциация на специализанти по радиология. Те се проведоха в град София, като в тях взеха участие специалисти и специализанти по образна диагностика (радиология) и други специалности, както от България, така и от чужбина – Германия, Хърватска, Австрия. Две от срещите бяха в по-малък формат на теми „Онко-гастроентерология в радиологията“ и „Кошмарите на специализанта“, като броят на хората, които присъстваха беше съответно 40 и 35 души. Третата среща на тема „Спешна радиология“ се проведе в рамките на два дни и на нея присъстваха рекорден за асоциацията брой лекари - 90. Целта на организаторите на RT е всеки път темата на събитията да е уникална, като се отнася до различни органи и системи, за да може да се покрият възможно най-много заболявания. Идеята на организаторите е събитията на RT на съчетават полезното с приятното, като обогатяват знанията на присъстващите, но и допринасят за изграждането на контакти и връзки между колегите. Срещите до настоящия момент са се организирали основно благодарение на подкрепата на Българското Дружество по Кардиоторакална Рентгенология, фирма Bracco-Ewopharma в България и Аджибадем Сити Клиник Токуда, както и със съдействието на Siemens, Bayer, General Electric, Софтуерна компания и Медицински Университет Варна.


1-ва среща за годината; 5-та поредна


Тема: Онко-гастроентерология в радиологията

Дата: 31/03/2017

Брой присъстващи: 40 души

Лектори: 9 души

Организатори: Глория Адам (Aджибадем Сити Клини Токуда), Даниела Калоянова (Медицински Университет Варна), Калина Чупетловска (Университетска Болница Св.Иван Рилски), Радина Радева (Aджибадем Сити Клини Токуда)

Подкрепа от: проф. Галина Кирова (Българско Дружество по Кардиоторакална Рентгенология), Bracco-Ewopharma България

Място: Бетахаус, София


На 31/03/2017 се проведе 5-тата поредна среща на Radiology Together на тема „Онко-гастроентерология в радиологията“. В нея взеха участие лекари от различни болници в страната, което за пореден път доказа огромния интерес на младите специализанти към подобни събития. Акцентът бе поставен върху онкологичните заболявания, чийто анализ и интерпретация са част от всекидневната дейност на радиолозите. Д-р Петко Карагьозов бе поканен да представи гледната точка на инвазивния гастроентеролог при онкологичните заболявания на панкреаса, което потвърждава стремежа на организаторите да се колаборират с колеги от различни сфери и да откриват общото в подхода към пациентите. От проведената анкета сред присъстващите се видя, че в категория „най-добра лекция“ фаворитът е оспорван, което потвърди старанието, което лекторите полагат, за да подготвят и изнесат своите лекции.


2-ра среща за годината; 6-та поредна


Тема: Спешна радиология

Дата: 02-03/06/2017

Брой присъстващи: 90 души

Лектори: 20 души

Организатори: Глория Адам (Aджибадем Сити Клини Токуда), Калина Чупетловска (Университетска Болница Св.Иван Рилски), Радина Радева (Aджибадем Сити Клини Токуда), Цветелина Тенева (Медицински Университет Варна)

Подкрепа от: проф. Галина Кирова (Българско Дружество по Кардиоторакална Рентгенология), Bracco-Ewopharma България, Siemens, Bayer, General Electric, Софтуерна компания и Медицински Университет Варна

Място: Аджибадем Сити Клиник токуда Болница, София

Сертифициране: Continuing Medical Education (CME) credits от European Union of Medical Specialists (UEMS)

Книга с абстракти, издадена от Медицински Университет Варна


На 02-03/06/2017 се проведе 6-тата среща на RT на тема „Спешна радиология“, като сред темите, които се обсъждаха бяха мениджмънт на спешната радиология, спешност при заболявания на сърдечносъдовата система, мускулоскелетната система, в неврологията и педиатрията. Специален гост на събитието беше проф. Питър Милденбергер (председател на ESR по Професионални въпроси и Икономика в Радиологията) и Роберт Грюнкранц, представител на Европейската Асоциация по Радиология и организатор на ежегодния Европейския Конгрес по Радиология, който се провежда във Виена, Австрия, като се обясниха и възможностите на младите специализанти за изява в дружеството на този конгрес. Останалата част от участниците бяха специализанти и специалисти по радиология, като и анестезиология, съдебна медицина и вътрешни болести, рентгенови лаборанти и студенти по медицина. Официално бяха регистрирани 90 души, което беше рекордно посещение за среща на RT. Новост за срещата бе издаването на книжка с абстракти от презентациите с подкрепата на Медицински Университет – Варна и акредитацията на събитието от Европейската Асоциация на Медицинските Специалисти. Освен това лекциите бяха заснети и пост-фактум качени на онлайн платформа за обучение със съдействието на Medical News и Български лекарски съюз.


3-та среща за годината; 7-ма поредна


Тема: Кошмарите на специализанта

Дата: 09/12/2017

Брой присъстващи: 35 души

Лектори: души

Организатори: Глория Адам (Aджибадем Сити Клини Токуда), Калина Чупетловска (Университетска Болница Св.Иван Рилски), Радина Радева (Aджибадем Сити Клини Токуда)

Подкрепа от: проф. Галина Кирова(Българско Дружество по Кардиоторакална Рентгенология) , Bracco-Ewopharma България

Място: SOHO co-working space, София


На 09. 12. 2017 г. се проведе 7-мата среща на Radiology Together. Темата на събитието беше „Кошмарите на специализанта“, като акцентът беше поставен върху конкретни случаи от практиката на специализантите, с които те са се сблъскали, били са поставени в ситуация, която е била различна от обичайните и е била предизвикателство за тях. Въпреки трудностите, те са съумели да се справят с нея, а в резултат на това са успели да се поучат от опита. Те споделиха именно този опит по между си и така не само успяха да предадат собствените си послания, но и да се научат от чуждите. На събитието присъстваха 35 души, основно от сферата на образната диагностика, но и анестезиологията, и кардиологията. Посланието на младите лекари е, че всеки може да допусне грешка, но важното е всеки да се поучи от нея и да се стреми към непрестанно себеусъвършенстване, благодарение на което да се поставя правилна и навременна диагностика на пациентите.


Настоящите организатори от Radiology Together Глория Адам, Калина Чупетловска и Радина Радева са неуморни и от сега планират събитията за следващата година - общо три. Те, заедно с проф. Кирова, са предвидили една по-голяма като формат мултидисциплинарна среща на тема „Как да правим проучване“, която ще се проведе в края на пролетта в София и две по-малки. Втората ще е на тема мускуло-скелетна система през есента във Варна, а третата през зимата, като досегашните организатори подканват останалите специализанти да проявят инициативност и да се включат в планирането и организацията на последната среща за 2018 г..


Обратно в новини